Back to top

ROOF HOUSE

Fostering a sense of community

PROJECT INTRO

ROOF HOUSE

In South Korea, the courtyard was the heart of a traditional house. the house shape the sense of a courtyard, readapting the traditional typology to a multifamily house in an urban context. Bringing sunlight and ventilation into each units, the perforated envelope create various outdoor space with the privacy.
The pitched roof form provide unique indoor and outdoor space for the residents to reconnect the relationship with the neighborhood.

 

‘루프하우스’는 단독주택에 거주하고자 하고 싶어하는 4가구를 위한 주택이다. 하나의 지붕아래 형성된 4개의 유닛은 모든 세대에 마당이나, 테라스 형태의 외부공간을 통해 기존 다세대 주택에서 시도되지 못한 공간적 경험을 제공한다. 벽과 지붕을 통해 열려있는 중정 공간은 각 세대의 채광과 환기를 해결해주면서도 주거공간의 사적인 영역을 제공해준다. 모든 유닛들은 독립된 진입공간으로 시작되는 내부공간은 박공형태의 지붕을 활용한 다락공간까지 수평, 수직적으로 확장되며 연속적인 흐름을 제공한다.

열ㄴ니유닛 크기에 따라 여러된 다세대 주택 골목에 위치한 젊은 부부와 두 아이를 위한 집이다. 내부공간은 수직적으로 열려있으면서도 동시에 스킵플루어 형태 실들과 수평적인 연결이 가능한 열린구조로 계획되었으며 책장형 벽으로 둘러쌓인 거실공간을 중심으로 가족간의 소통이 이루어질수 있도록 하였다. 내부실들과 연속적인 공간으로 계획된 외부테라스는 내외부 공간의 경계로서 또다른 방식의 소통을 유도하면서 외부형태를 결정짓는 주요한 요소가 되었다.

PROJECT

Roof House

YEAR

2016

TYPE

Commission

CLIENT

Confidential

LOCATION

Seoul, South Korea

STATUS

Completed

SERVICES

Architecture Interior

“A series of terrace connect the inside with the outside space.”