Back to top

MUSEUM SODA

Reinventing the public bathhouse as an art museum

PROJECT INTRO

MUSEUM SODA

Museum SODA is a renovation of the abandoned “jjim-jil-bang” (Literally ‘heated rooms’), which is a traditional public bathhouse. Located in the undeveloped area with economic recession and confllict, the bathhouse was never built, and the incomplete structure was left deserted and neglected. Instead of demolishing it, the architects transformed the deserted builidng into a first-ever art museum of the city to revitalize neighborhoods and to promote sustainable development.

 

소다미술관은 수년간 공사가 중단되어 방치된 찜질방 건물을 리모델링하여 미술관으로 재해석한 디자인ㆍ건축 미술관이다. 기존의 고답적인 미술관의 형태에서 벗어나 ‘지붕없는 미술관’이라는 새로운 유형의 미술관을 제안하고자 하였다. 기존의 골조를 그대로 노출시키고, 찜질방의 구조를 살린 콘크리트 박스는 컨테이너 박스들과 함께 해체되고 생성되는 과정을 통하여 다양한 내외부 전시공간들을 만들어내며 공간적인 ‘캔버스’를 형성한다. 기능을 상실했던 건물이 지역주민을 위한 문화예술 공간으로 탈바꿈하는 과정은 지속할수 있는 가치를 발견하여 새로운 생명력을 불어넣는 새로운 형태의 ‘재생’의 의미를 보여주고 있다.

PROJECT

Museum SODA

YEAR

2015

TYPE

Commission

CLIENT

WDB Inc.

LOCATION

Hwaseong City, South Korea

STATUS

Completed

SERVICES

Architecture Branding Environmental Graphic

“We tried to redesign, renovate and re-use the existing structures instead of eliminating them.”

In this project we tried to redesign, renovate and re-use the existing structures instead of eliminating them. In doing so, they intend to recognize the exposed concrete wall as an important historical layer and as a critical embodiment of korean contemporary culture of the original public bathhouse that has been deserted.
The existing concrete structure had multiple rooms such as with hot tubs, sauna, and steam rooms of the public bathhouse. Each rooms had its own characteristic had a potential as exhibition space for art museum. By deconstructing the existing roof structure, the concrete wall creates the unique roofless outdoor gallery. The recycled container gallery will move across the city to revitalize the deserted neighborhood of the city.